به گزارش قدس آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، وزارت کشور افغانستان اعلام کرد که چین در بخش ارائه تجهیزات نظامی برای تامین امنیت افغانستان با دولت کابل همکاری میکند.
در این بیانیه آمده است که 400 نوع از تجهیزات نظامی توسط چین در مراسمی در اختیار وزارت کشور افغانستان قرار گرفته است.
«تاج محمد جاهد» وزیر کشور افغانستان در این مراسم اظهارداشت که چین کشور دوست افغانستان است و در بخشهای تجهیز پلیس و آموزش نیروهای امنیتی همچنین اختصاص اسکنرهای امنیتی برای از بین بردن مواد منفجره به افغانستان کمکهای مختلفی انجام داده است.
سفیر چین نیز در این مراسم گفت که افغانستان برای این کشور مهم است.
پیش از این «وال استریت ژورنال» نوشته بود که مقامات چینی به دولت افغانستان پیشنهاد کمک نظامی به ارزش حدود 73 میلیون دلار کردهاند.
«فانگ فونگ هوی» رئیس ستاد مشترک چین در سفر به کابل در دیدار با «اشرف غنی» رئیس جمهور این کشور ابراز امیدواری کرد که همکاریهای دو کشور در زمینه امنیت و مبارزه با تروریسم تقویت شود.
سخنگوی وزارت دفاع افغانستان بدون اشاره به جزئیات کمکهای چین نیز گفته بود که فهرست خواستههای افغانستان ممکن است سلاحهای سبک، قطعات هواپیما و یونیفورم باشند.
چین از لحاظ تاریخی کمک نظامی زیادی به افغانستان انجام نداده است و بیشتر کمکهای خود را به مسائل بشردوستانه و اقتصادی متوسط محدود کرده است بنابراین وقتی چین پیشنهاد کمک نظامی میکند، پکن این گونه کمکها را به آموزش و تدارکات محدود میکند نه انتقال سلاحهای تهاجمی.
اما انجام ندادن کمک نظامی قابل توجه، نشاندهنده عدم نگرانی چین در مورد امنیت افغانستان نیست.
پکن نگران است که بیثباتی در افغانستان پناهگاه امنی برای گروه «اویغور»ها فراهم آورد حتی اگر خشونت در افغانستان به چین نیز سرایت نکند، میتواند چشم انداز کمربند اقتصادی جاده ابریشم چین را به مخاطره اندازد.
«لی کی جیانگ» نخست وزیر چین در نشستی با حضور نمایندگی از منطقه خودمختار سین کیانگ اویغور، در حاشیه اجلاس سالانه کنگره ملی خلق، خاطرنشان کرد که سین کیانگ برای اوضاع کلی این کشور از اهمیت استراتژیک زیادی برخوردار است.
نخست وزیر چین نمایندگان سین کیانگ را تشویق کرد که به منظور تحکیم پایه و اساس ثبات دوامدار، به این ایالت توسعه بیشتری بدهند.
با این حال، استراتژی چین برای حصول اطمینان از ثبات در افغانستان تاکنون حمایت دیپلماتیکی این کشور از صلح میان حکومت کابل و طالبان بوده است.
پکن با اعمال فشار بر پاکستان برای تشویق طالبان به شرکت در گفتوگوهای صلح امیدوار است که سرانجام راهحلی از طریق گفتوگوها حاصل شود که براساس آن طالبان با ادغام در نظام سیاسی سلاح بر زمین گذارند.
اما مذاکرات صلحی که چین از آن حمایت میکند، از تلاشهای گذشته در مورد برقراری صلح در افغانستان موفقتر نبوده است. گفتوگوهای سال گذشته به طور ناگهانی به دلیل اعلام خبر مرگ ملاعمر به تعویق افتاد و طالبان اعلام کرد که برنامهای برای شرکت در گفتوگوهای مجدد ندارند.
وعده کمکهای نظامی به افغانستان به احتمال بسیار، پاسخ چین به عدم موفقیت مذاکرات صلح دولت کابل و طالبان است که اکنون آن را ترجیح داده است. وقتی مسئله مبارزه با تروریسم در خارج از چین مطرح میشود، استراتژی این کشور کمک به تقویت تواناییهای دولتهای در معرض خطر است که پیشنهاد اخیر فانگ به افغانستان نیز به نظر میرسد بر اساس این طرح باشد.
اما وقتی پای افغانستان در میان است، چین باید توازن ظریفی را رعایت کند مبنی بر این که شاید کمک نظامی این کشور به دولت کابل بر روابط پکن با طالبان تاثیر منفی بگذارد و روند صلح افغانستان را به مخاطره اندازد.
نظر شما